Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

13 δις - Οι θυσίες του λαού πηγαίνουν στις ξένες τράπεζες!


Η πρώτη παράγραφος του χθεσινού πρωτοσέλιδου του οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg ήταν η εξής

March 31 (Bloomberg) -- Greece may pay about 13 billion euros ($17.5 billion) more in interest over the life of the debt it sells this year than it would have if yields had stayed at their pre-crisis levels relative to Germany’s, according to data compiled by Bloomberg and Credit Agricole SA.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=abe8dI8cbaKM

Ισχυρίζεται δηλαδή ότι η Ελλάδα από τα τρία ομόλογα που πούλησε στην αγορά το 2010, συνολικού ύψους 18 δις ευρώ (8 δις τον Ιανουάριο, 5 δις αρχές Μαρτίου και 5 δις τη Μεγάλη Δευτέρα), η Ελλάδα ζημιώνεται συνολικά κατά 13 δισεκατομύρια ευρώ από τόκους για όλη τη διάρκεια των ομολόγων (δεκαετή και επταετή). Η ζημία υπολογίζεται από τη σύγκριση με τα επιτόκια που δανειζόταν η χώρα στο προηγούμενο διάστημα, και μάλιστα με τον μέσο όρο από το 2000 μέχρι πριν την κρίση.

Στη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να δείτε όλα τα σχετικά στοιχεία.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα προτίθεται να δανειστεί άλλα 15 δις ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου. Επίσης χρειαζόμαστε και δεκάδες άλλα δις ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η διαφορά των επιτοκίων που πληρώνουμε σήμερα (6-6.5%) σε σχέση με "φυσιολογικά επιτόκια" (3-4%) είναι τεράστια.

Με μία λέξη, ΟΛΕΣ οι θυσίες του ελληνικού λαού, δηλαδή το σύνολο των ΕΣΧΑΤΩΝ μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση πρόσφατα και δεν μπορεί σαφώς να πάρει σκληρότερα, θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου σε επιτόκια προς τις ξένες τράπεζες οι οποίες μας δανείζουν με ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ επιτόκια.

Ο ίδιος ο Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτήθη προ δύο εβδομάδων από τους βασικούς σχολιαστές (Τσίμας, Πρετεντέρης) κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ για ποιον λόγο δεν πήρε τα ομολογουμένως σκληρότατα μέτρα τώρα, μέσα Μαρτίου, αντί για την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απήντησε ψυχρά ότι «έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας κι άλλες παραμέτρους, για παράδειγμα δεν ήταν έτοιμη η κοινή γνώμη τότε να δεχτεί τέτοια μέτρα»

Η έκπληξη των σχολιαστών ήταν έκδηλη: «Δηλαδή η απόφαση ήταν πολιτική και όχι οικονομική», αναφώνησαν.

Όπως καταλαβαίνουμε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα χρεωκοπίας της χώρας, ώστε να αιτιολογήσει τα σκληρά οικονομικά μέτρα που είχε αποφασίσει. Αυτό ήταν καθαρά δική της απόφαση. Δεν έκανε όμως ούτε το στοιχειώδες. Να βγει στην αγορά να δανειστεί τότε. Όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Διότι τότε δεν θα πετύχαινε να καλλιεργήσει το κλίμα που ήθελε.

Όλο αυτό της γύρισε μπούμπεραγκ και σήμερα πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας.

Τα πρώτα 13 δις ευρώ τα χρεωθήκαμε ήδη. Κάθε νέο δάνειο που παίρνουμε με εξευτελιστικά επιτόκια από δω και πέρα, θα ανεβάζει τον λογαριασμό.

Με τα χρήματα αυτά ουσιαστικά επιδοτήθηκε μία τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία που στόχευε να μας πείσει ότι γκρεμιζόμαστε, ότι χρεωκοπούμε.

Αυτά ήτανε 100% έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι θυσίες του λαού δεν είναι μόνο άδικες επειδή πληρώνουν όσοι δεν ευθύνονται. Είναι και άσκοπες επειδή όλες θα διοχετευθούν στις ξένες τράπεζες ως ληστρικός τόκος.

Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα।

ANTIBΑΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου